In de huidige tijd met de corona crisis zien we ineens hoe cruciaal de zorgsector en de mensen die er werken voor ons zijn. De Zorghelden! Een terechte benaming, waarom? Zij staan altijd klaar als wij problemen hebben met ons kostbaarste bezit, onze gezondheid.
Ziekenhuizen en zorginstellingen zijn plekken waar beter worden, waar welzijn en kwaliteit van leven aan de orde van de dag is. Artsen en verplegers doen er alles aan om de patiënten zo goed mogelijk te helpen en dat gaat verder dan alleen een behandeling zelf. Ook de reguliere Zorgwerkzaamheden zijn veelomvattend. Ze hebben te maken met ingewikkelde apparaten en informatieoverdracht naar verschillende betrokkenen. Deze werkzaamheden zorgen voor de nodige druk wat zijn effect kan hebben op de kwaliteit van de Zorg.
Met de komst van nieuwe technologieën draagt e-Health steeds meer bij aan het makkelijker en beter ondersteunen en behandelen van patiënten. Artsen en andere zorgaanbieders kunnen patiënten makkelijk tussentijds monitoren en ontwikkelingen bijhouden. Dit maakt de uiteindelijke behandeling effectiever en efficiënter.
Meer tijd voor zorg
Patiënten en hun familie willen de best mogelijke Zorg krijgen. Dat leidt natuurlijk tot veel vragen. Sommige van deze vragen hebben niet meteen betrekking op het zorgproces maar belanden toch bij de verpleger of arts. Bijvoorbeeld vragen over bezoekuren, verlichting op de kamer, het eten, de temperatuur. Niet essentieel voor het zorgproces, maar wel van belang voor de patiënt. Dit zijn zaken die je prima door bijvoorbeeld een digitale assistent beantwoord kunnen worden. Denk hierbij aan vragen die je stelt via een tablet of aan een slimme speaker. Hierdoor kan het personeel veel tijd winnen en besteden aan zaken die echt persoonlijke aandacht vereisen.
Een mooi voorbeeld is het Medisch Spectrum Twente. Een ziekenhuis met als doelstelling dezelfde maatstaf als een hotel wil hanteren. Iedere patiënt heeft een eigen kamer met badkamer. Bij de intake ontvangen ze een tablet waarmee ze eten kunnen bestellen, bellen met familie en vrienden maar ook de voortgang van hun behandeling kunnen bekijken.
Met de komst van de mobiele apparaten en het digitaliseren van papierwerk, kunnen medewerkers sneller dossiers inzien en bijwerken. Sterker nog, dit kunnen ze doen terwijl ze nog bij hun patiënt zijn. Direct (realtime) inzicht en nieuwe informatie toevoegen waar eventueel andere collega’s ook bij kunnen. Dit bespaart veel tijd, verkleint de kans op miscommunicaties en biedt mogelijkheden om extra tijd en zorg aan patiënten te bieden.
Betere kwaliteit zorg
Met (mobiel) internet is alles ineens binnen handbereik. We hoeven niet meer op locatie te zijn om elkaar te kunnen zien. Met mobiele devices en apps zijn er mogelijkheden om patiënten op afstand te monitoren en data realtime toe te voegen aan patiënten dossiers. Daarnaast is het tevens voor artsen mogelijk om snel in te grijpen bij afwijkend gedrag.
Een ander mooi voorbeeld is 24Care. Zij hebben zelf een systeem heeft ontwikkeld waarbij de patiënt overal ter wereld zelf hartmetingen kan doen. Een patiënt gaat bijvoorbeeld naar de huisarts met hartritmestoornissen. Eenmaal daar aangekomen blijkt hij of zij nergens meer last van te hebben. Een moeilijke situatie om voor een huisarts een diagnose te stellen. Met deze oplossing kan een patiënt, zodra hij of zij zich niet goed voelt, direct een hartopname starten. Deze wordt automatisch opgeslagen, geregistreerd en verzonden naar de arts. Op deze manier kan er sneller met een passende behandeling worden gestart.
De Zorg zal met behulp van digitale producten efficiënter worden. Doordat er meer en meer digitaal (of slim) wordt, is er ook meer en meer bruikbare data beschikbaar. Alle beslissingen die gemaakt worden zullen op basis van data gebeuren.
Zorg van de toekomst
Uit een onderzoek van Aruba -een onderneming van Hewlett Packard Enterprise- blijkt dat veel zorgorganisaties hun diensten gaan herbouwen rondom Internet of Things. Rond 2030 kan een medische controle vooral bestaan uit interacties met sensoren, camera’s en robotscanners. Het rapport ‘Building the Hospital of 2030’ is gebaseerd op interviews met leiders in de zorgsector en futurologen. Het geeft onder andere een beeld van manieren waarop de patiëntervaring en de Klinische Zorg verbetert zullen worden.
Vijf belangrijke voorspellingen voor de transformatie van de Zorg tot 2030 zijn:
- Zelfdiagnose voor patiënten
- Het geautomatiseerde Ziekenhuis
- Extra tijd voor Zorgprofessionals
- Digitale dataopslag
- Acceptatie van kunstmatige intelligentie (AI)
Volgens het onderzoek zijn deze voorspellingen zeker geen science-fiction. Sterker nog: ze kunnen een sleutelrol spelen bij betere zorg voor de vergrijzende bevolking. Volgens de cijfers van de VN is het aantal personen ouder dan 60 in 2030 opgelopen tot 56%. Dat toont tevens het belang van deze transformatie aan.
De Zorg wordt er beter van
Door alle data over de Zorg samen te voegen tot een overzichtelijke, duidelijke informatiebron ontstaat inzicht in de medische problemen van de bevolking. De winst zal groot zijn. Er worden minder fouten gemaakt, kosten worden gedrukt, zorgverleners en patiënten werken efficiënter (samen), verzamelde data biedt toekomstige oplossingen en patiënten worden op afstand behandeld. Het zijn verbeteringen die de Zorg langs alle kanten ten goede komt.