Maandagavond 9 maart, zit ik – tegelijkertijd met nog een paar miljoen Nederlanders – naar de persconferentie van onze premier te kijken. Het is de persconferentie waarin aan Brabanders wordt opgedragen zoveel mogelijk thuis te werken. Mijn eerste reactie is: Moet dat nou echt? De volgende dag ga ik samen met mijn collega Jeroen Fürst naar onze klant HKU, Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Wij zijn op dat moment nét gestart met de eerste fase van het project voor HKU, en Jeroen zal, vanuit zijn functie als architect, een workshop Content Modelling geven. Althans, dat stond dus op de planning. Ik app Jeroen om te peilen hoe hij er in staat en uiteindelijk is de keuze snel gemaakt. Hoe jammer we het ook vinden (dit soort workshopdagen zijn het leukst!), dit is niet het moment om eigenwijs te zijn, we gaan niet.

Met alle informatie die we op dat moment hebben, hopen we nog dat we een week later gewoon naar Utrecht kunnen. Die hoop werd natuurlijk snel de kop in gedrukt: een week later is duidelijk dat we voorlopig niet meer op locatie werken.


Lights, camera, action!

We staan op dat moment nog aan het begin van het project: de realisatie van HKU.nl. Deze eerste fase, de designsprint, gebruiken we voor het stellen van technische kaders en een start maken met het uitvragen en uitdenken van functionaliteiten. Daarna starten we met de daadwerkelijke bouw van de website. Een intensief traject, waar normaal veel samenwerkdagen op locatie bij komen kijken. Hoe vormen we een team van mensen die elkaar nog niet kennen en ook niet fysiek samen komen? Een team wat bestaat uit medewerkers van HKU zelf, Presenter (projectleider en product owner), the Factor.e (concept & design) en natuurlijk TrueLime. Het antwoord op deze vraag was in ons geval: videobellen, heel veel videobellen.


Als scrum master van het project is het belangrijk om voor je team optimale omstandigheden te faciliteren. Een van de dingen die mij als scrum master kenmerkt, is mijn persoonlijke aanpak. Ik vind het belangrijk dat een team elkaar goed leert kennen, elkaar weet te vinden op het moment dat het nodig is. Ik geloof er dan ook heilig in, dat wanneer je iets meer context hebt van de persoon achter je collega, je klant, of met wie je ook samenwerkt, dat de communicatie en daarmee de samenwerking, bevordert.

Ik heb dan ook nagedacht hoe we het toch wat persoonlijker konden krijgen. Bijvoorbeeld de kick off van de bouw: in de uitnodiging heb ik iedereen gevraagd bij mij 1 of 2 persoonlijke foto’s aan te leveren waar hij of zij ook wat over wilde vertellen. Daarnaast is binnen TrueLime het team’en met webcam niet direct een tweede natuur. Dus ook de cams werden verzocht aan te zetten. Het resultaat was een mooie kick off, met leuke, persoonlijke verhalen en af en toe haperend beeld.

Ook voor de retrospectives hebben we gezocht naar een alternatief. Waar we normaal gesproken lekker analoog op post-its de punten opschreven en op een fysieke muur zouden plakken, werken we nu met Miro, een digitale retrotool om de verbeteringen in het proces te signaleren en actiepunten met elkaar af te stemmen.


Wat heeft deze periode mij geleerd?

Inmiddels zijn we maanden verder. Het videobellen is wat meer ingesleten, in ieder geval bij de sprint reviews. Ik heb veel flexibiliteit gezien, bij alle betrokken partijen. In zo’n periode kan snel geschakeld worden, er is al snel een mindset: “Ok, hoe we altijd werkten, kan nu niet. En wat kan er wél?” Een bekende quote van Darwin popt bij me op: “It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent; it is the one most adaptable to change.”

We zitten momenteel in de laatste sprint, de livegangsprint waarbij we puntjes op de i zetten. Trots ben ik op het volledige team, als ik zie wat we nu met elkaar in deze gekke periode hebben neergezet. Half september gaat de website live.

Meer weten over onze projectaanpak?

Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!
LimeScape.Form.MandatoryFields